Fixieblog... de blog over fixedgearbikes

Fixed wielen zijn de basis voor je fixie

Wielen zijn een erg belangrijk onderdeel voor je fixed gear ride. De as van het achterwiel (ook wel hub genaamd) is namelijk fixeerd of niet (of beide) en bepaald dus of je op een doortrapper fiets of niet. Van een oud racewiel maak je niet zomaar een doortrapper. Dus naast een mooi frame zijn fixed wielen essentieel voor het opbouwen van een fxie.

Bij de aanschaf van je nieuwe fixed gear wielen zijn er een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden:

Wil je fixed gaan rijden of freewheel?
De naaf of de hub is het middenpunt van het wiel, de plek waar de spaken verbonden worden met de as van het wiel. Er zijn drie soorten hubs, freewiel (vrijloop naaf), fixed (een doortrapper) of een flip flop hub dat is een hub die aan beide kant gebruikt kan worden waarbij de ene kant een fixed wiel is en de andere kant een freewheel. (2 in 1 zogezegd)

To brake or not to brake?
Als je volledig fixed wilt gaan rijden en geen remmen wenst te gebruiken dan is het niet nodig om machined velgen te kopen, de rand waar normaal de velgrem op remt is dan niet afgevlakt en in de kleur van de rest van de velg. Als je wel remmen wenst te gebruiken dien je machined wielen te kopen (de velg heeft dan een remrand). Nu kun je ook wel remmen op een non-machined velg remmen maar dat is verre van ideaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Machined velg

 

 

 

 

 

 

 

Non – machined velg

Waar te kopen? 

Op marktplaats kun je met een beetje geluk een paar mooie (gebruikte) kopen, misschien zelfs een oude/klassieke Campagnolo Pista velgen op de kop te tikken. Op de Amerikaanse website: Cycling Closeouts kun je heel voordelig mooie Eightinch wielen kopen. Houd er wel rekening mee dat je nog wel invoer rechten moeten betalen.

 Leave a Reply